Zandkasteel – Amsterdam

In het voormalige kantoor van ING aan het Bijlmerplein en Hoogoorddreef werd in de jaren tachtig gebouwd naar een ontwerp van Architectenbureau Alberts en Van Huut

Het droeg oorspronkelijk officieel de naam ‘Amsterdamse Poort’, net als het naastgelegen winkelcentrum. Het stond lange tijd ook simpelweg bekend als ‘ING hoofdkantoor’. In de volksmond is in de loop der jaren de bijnaam ‘Het Zandkasteel’ ontstaan, refererend aan de zand-achtige kleur van de gevel en de expressieve organische vormentaal die aan een zandkasteel doet denken. Na de verhuizing van ING is die naam de-facto officieel geworden.

Het Zandkasteel, wordt verbouwd van kantoorgebouw naar een mixed use gebouw met zo’n 300 woningen. Daarnaast komen er in het gebouw maatschappelijke voorzieningen, horeca en een ruime fietsenberging.

Zandkasteel is het eerste gemeentelijk monument in Amsterdam Zuidoost. Er wordt rekening gehouden met het bijzondere karakter van het gebouw. Bijzonder onderdeel van de verbouwing is de toevoeging van 14 stadswoningen op het dak. In totaal heeft het Zandkasteel tien torens. In zeven van de tien torens komen woningen. In de andere drie torens komt een internationale school.

Ignis brandpreventie gaat hier doorvoeringen en sparingen voorzien van brandwerende afdichtingen en tevens de hoofddraagconstructie brandwerend bekleden. Wij werken hier samen met Van de Wiel Afbouw die hier de afbouw verzorgt.

zandkasteel